Επτά ενδείξεις ότι έχετε μολυνθεί με malware

Αν όχι όλοι, τότε οι περισσότεροι από εσάς θα έχετε έρθει αντιμέτωποι με διάφορους ιούς που προκάλεσαν κάποια βλάβη στο λειτουργικό σύστημα του υπολογιστή σας ή στα αρχεία σας.

Η πλοήγηση των χρηστών στο διαδίκτυο αυξάνεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς, ενώ το κατέβασμα αρχείων, προγραμμάτων και τραγουδιών έχει γίνει καθημερινή μας συνήθεια.

Τι γίνεται όμως εάν κάποιο από αυτά τα αρχεία ή η ιστοσελίδα που επισκεφτήκατε κρύβει κάποιον ιό; Διαβάστε παρακάτω τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να καταλάβετε εάν έχετε μολυνθεί με malware και δράστε γρήγορα ώστε να προστατεύσετε τα προσωπικά σας δεδομένα αλλά και τον υπολογιστή σας.

1. Εμφάνιση popup διαφημίσεων ακόμη και όταν δεν είναι ανοιχτός κάποιος browser

Σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει πως εάν επισκεφτείτε κάποια ιστοσελίδα ή κάνετε κλικ σε κάποιο μέρος της, εμφανίζεται ένα popup παράθυρο που περιέχει διάφορες διαφημίσεις. Συνήθως, τις διαφημίσεις αυτές τις προσθέτουν οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας για να αυξήσουν τα έσοδά τους και τις περισσότερες φορές δεν διατρέχετε κάποιο κίνδυνο. Αυτό όμως δεν ισχύει όταν δεν έχετε ανοιχτό κάποιον browser. Ακόμη και εάν έχετε κλειστούς όλους τους browsers και εμφανίζονται popup παράθυρα με διαφημίσεις, όχι μόνο δεν πρέπει να κάνετε κλικ σε αυτό που διαφημίζουν, αλλά να ελέγξτε τε αμέσως τον υπολογιστή σας για κάποιον ιό.

2. Ανακατεύθυνση σε άλλες ιστοσελίδες

Εάν προσπαθείτε να επισκεφτείτε για παράδειγμα το google και ο browser σας πηγαίνει σε μία εντελώς διαφορετική σελίδα, τότε να είστε σίγουροι πως έχετε κολλήσει κάποιον ιό. Αυτό έχει παρουσιαστεί αρκετές φορές σε ιστοσελίδες τραπεζών. Για παράδειγμα, εάν θέλετε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της τράπεζας στην οποία διαθέτετε e-banking για να ελέγξετε τους λογαριασμούς και τις κάρτες σας αλλά ο browser σας πηγαίνει σε μία σελίδα με παρόμοιο σχεδιασμό αλλά διαφορετικό url, τότε δε θα πρέπει να συνεχίσετε. Ο ιός σας κατευθύνει σε άλλη σελίδα για να εισάγετε τα στοιχεία σας ώστε να μπορεί να σας τα κλέψει και να χρησιμοποιηθούν στη συνέχεια από τρίτους.

3. Προειδοποιήσεις από ψεύτικα συστήματα ασφαλείας

Στις μέρες μας, τα προγράμματα ασφαλείας (antivirus) είναι εκατοντάδες και πολλά από αυτά δεν κάνουν απολύτως τίποτα διότι είναι ψεύτικα. Εάν λοιπόν αντικαταστήσετε κατά λάθος ένα τέτοιο πρόγραμμα και σας εμφανίζει μηνύματα του τύπου ότι κινδυνεύει ο υπολογιστής σας και θα πρέπει να πληρώσετε κάποια χρήματα για να τον επιδιορθώσετε, τότε θα πρέπει αμέσως να κάνετε απεγκατάσταση ή και format. Για το λόγο αυτό, καλό θα ήταν είτε να αγοράσετε κάποιο antivirus είτε να κατεβάσετε την ελεύθερη έκδοση των πιο γνωστών (AVG, Norton, Avira κλπ).

4. Δημοσιεύσεις που δεν γράψατε εσείς οι ίδιοι εμφανίζονται σε λογαριασμούς σας στα διάφορα κοινωνικά δίκτυα

Αρκετές φορές, διαβάσαμε ή και ακούσαμε από άλλους χρήστες να αναφέρουν πως δεν είχαν δημοσιεύσει ποτέ κάτι τέτοιο στο λογαριασμό τους στα διάφορα κοινωνικά δίκτυα όμως αυτό υπήρχε εκεί. Εάν λοιπόν ο υπολογιστής σας έχει μολυνθεί με κάποιον ιό που στοχεύει τους λογαριασμούς σας στα διάφορα κοινωνικά δίκτυα, τότε να είστε σίγουροι πως τέτοιο είδους μηνύματα προέρχονται από αυτόν τον ιό.

5. Πλήρωσε για να πάρεις πίσω τον υπολογιστή σου

Πριν μερικούς μήνες, είχε κάνει το γύρω του διαδικτύου η είδηση πως η Ελληνική Αστυνομία (ή το FBI στο εξωτερικό) κλείδωσε τον υπολογιστή κάποιου γιατί είχε πρόσβαση σε παράνομο περιεχόμενο, πορνογραφικό υλικό κλπ. Αυτό δεν είναι κάτι άλλο παρά ένας ιός που κλείδωνε τον υπολογιστή σας και ζητούσε ένα χρηματικό ποσό για να μπορέσετε να τον ξεκλειδώσετε. Εάν λοιπόν σας εμφανιστεί και εσάς ένα τέτοιο μήνυμα και δε σας αφήνει να κάνετε τίποτα άλλο, τότε θα πρέπει να επαναφέρεται τον υπολογιστή σας μέσω ενός backup την ημέρα πριν την εμφάνιση του μηνύματος. Συνήθως, η εμφάνιση ενός τέτοιου μηνύματος γίνεται την ώρα που σερφάρετε ή παρακολουθείτε ένα βίντεο στο διαδίκτυο.

6. Αδυναμία πρόσβασης σε συνηθισμένα εργαλεία συστήματος

Εάν δεν έχετε πρόσβαση σε εργαλεία συστήματος όπως η "Διαχείριση Εργασιών" και σας εμφανίζεται ένα μήνυμα που λέει πως ο διαχειριστής του συστήματος έχει απενεργοποιήσει αυτήν τη λειτουργία, τότε να είστε σίγουροι πως υπεύθυνος για αυτό είναι ένας ιός. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να σκανάρετε αμέσως τον υπολογιστή σας με μερικά antivirus και εάν δεν καταφέρουν να βρουν τον ιό, να συνεχίσετε με format ή επαναφορά του λειτουργικού συστήματος από κάποιο backup.

7. Όλα φαίνονται φυσιολογικά

Ναι, καλά διαβάσατε. Μερικοί ιοί προσπαθούν να κρύψουν τις εργασίες που κάνουν ώστε να μη σας φανερώσουν πως έχουν μολύνει τον υπολογιστή σας. Ακόμη λοιπόν και εάν δεν παρατηρήσετε κάτι ασυνήθιστο, καλό είναι να ελέγχετε που και που τον υπολογιστή σας για πιθανή μόλυνση από ιούς ώστε να προστατευτείτε εγκαίρως.

 

Πηγή: tmn.grcomments powered by Disqus
Πρόσφατες ειδήσεις
LiveZilla Live Chat Software


Πρόσφατες εικόνες

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie από το Google για την παροχή των υπηρεσιών του, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας. Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookie. Για περισσότερα εδώ