Resident Evil 7 – Game Review

Αναμφισβήτητα ένα από τα πιο αναμενόμενα παιχνίδια του 2017, ας είμαστε μόλις στον μήνα Ιανουάριο, ήταν το Resident Evil 7. Η εταιρεία παραγωγής του, η Capcom, μέσα από μια πλούσια σειρά όλα αυτά τα χρόνια, είτε με επιτυχίες είτε με αποτυχίες, θέλησε να συνεχίσει τον τίτλο της. Εξ αρχής είχαμε αρκετές θετικές ενέργειες από την εταιρεία, που προσδοκούσε να παραδώσει στο κοινό της ένα παιχνίδι πλήρες, σωστό και επιτυχημένο, ωστόσο δεν σας κρύβουμε πως υπήρχαν και αρκετές επιφυλάξεις από τους fans της σειράς για το τελικό αποτέλεσμα. Τελικά πως τα πήγε ο τίτλος της Capcom;

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το Resident Evil 7 κυκλοφόρησε επίσημα στις 24 Ιανουαρίου 2017 από την εταιρεία Capcom. Το παιχνίδι κυκλοφόρησε για PC, PS4 και Xbox One στην τιμή των 49.99€. Πρόκειται για ένα Survival Horror, Atmospheric αλλά και First-Person παιχνίδι. Λέω αλλά, μιας και η εταιρεία δεν μας έχει συνηθίσει σε First-Person Resident Evil παιχνίδια, καθώς και τα έξι(6) προηγούμενα της σειράς δεν είχαν το στοιχείο του First-Person. Ωστόσο η Capcom ρίσκαρε, ανέπτυξε τον τελευταίο τίτλο της με αυτό το χαρακτηριστικό και σίγουρα της βγήκε σε καλό.

Ιστορία

 

To Resident Evil 7 έρχεται με ένα δυνατό story, αρκετά καθηλωτικό που σε κρατάει σε αγωνία μέχρι το τέλος. Η όλη περιπέτεια διαδραματίζεται σε ένα ξεχασμένο οίκημα μέσα σε ένα δάσος. Η ιδιοκτησία ανήκει στην οικογένεια των Baker η οποία βιώνει κάτι το εξωπραγματικό. Κατά την διάρκεια ενός ταξιδιού της οικογένειας με ένα καράβι, βρήκαν και πήραν υπό την προστασία τους ένα μικρό κορίτσι, την Eveline, η οποία έχει ένα ιδιαίτερο “χάρισμα”, όπως η ίδια θέλει να αποκαλεί. Η Eveline έχει μεταφυσικές δυνάμεις, καθώς μπορεί να ελέγχει το μυαλό των “θυμάτων” της, να τους προτρέπει να κάνουν πράγματα παρά την θέληση τους και να σκοτώνει όσους προσπαθούν να της αντισταθούν.

Η άτυχη, ή μάλλον καλύτερα οι “άτυχοι”, της ιστορίας είμαστε εμείς καθώς καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε το κακό που προσπαθεί να εξαπλώσει η Eveline μέσα από τον χειρισμό ενός ζευγαριού. Οι χαρακτήρες του Ethan και της Mia είναι οι δυο βασικοί χαρακτήρες του Resident Evil 7 και αυτοί που καλούνται να σταματήσουν την μικρή. Η οικογένεια των Baker, έχει καλέσει(με την θέλησή της;) την Mia να κάνει babysiting στην μικρή Eveline και κατά την διάρκεια της επαφής τους, η μικρή άτακτη Eveline βρήκε ένα ακόμα θύμα για να χρησιμοποιήσει τις μεταφυσικές της δυνάμεις. Έτσι, το παιχνίδι ξεκινάει με την Mia να καλεί τον φίλο της τον Ethan να την βοηθήσει, να τρέξει κοντά της και να την πάρει μακριά από το σπίτι των Baker. Ο Ethan προφανώς ξεκινάει το μακρύ ταξίδι του προς την Mia, αλλά όταν καταφθάνει, συνειδητοποιεί πως τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως περίμενε.

 

Optimization

Το παιχνίδι ως προς το optimization του είναι αρκετά καλό σε γενικές γραμμές. Ικανοποιητικά fps, ελάχιστα frame drops μηδαμινής σημασίας και πολύ καλά γραφικά στο σύνολο. Το παιχνίδι το τρέξαμε εμείς σε ένα σύστημα με i7-4790K, 16GB RAM και GTX970 και έτρεχε απροβλημάτιστα στα ultra settings. Τα γραφικά του είναι ακριβώς όπως θα έπρεπε να είναι, αρκετά smooth και spooky, με τα κατάλληλα φίλτρα και τον φωτισμό που σε βάζουν κατ’ ευθείαν στο κλίμα του Resident Evil, προσφέροντάς σου απλόχερα την αγωνία, το άγχος και τον φόβο που μεταδίδει η ιστορία και η πορεία του παιχνιδιού. Τόσο η Nvidia όσο και η AMD, εδώ και μέρες έχουν κυκλοφορήσει τους αντίστοιχους drivers για να υποστηρίξουν το παιχνίδι κατάλληλα, οπότε αν είστε έτοιμοι να παίξετε το Resident Evil 7, σιγουρευτείτε ότι έχετε στο σύστημά σας το κατάλληλο λογισμικό υποστήριξης από την αντίστοιχη εταιρεία.

 

Ωστόσο, για να μην αναφέρουμε μόνο τα θετικά του παιχνιδιού, όπως άλλωστε οφείλει να αναγράφει κάθε σωστό game review, να πούμε πως από την μέση και μετά του συνολικού gameplay παρουσιάστηκαν κάποια σημεία που κόλλαγε το παιχνίδι για 1-2 δευτερόλεπτα και στην συνέχεια επανερχόταν στην κανονική του κατάσταση.

Mechanics

Όλη η σειρά των Resident Evil ξεχώριζε ανέκαθεν από την ικανότητα του παίχτη να επιβιώσει. Το survival στοιχείο δεν λείπει ασφαλώς από το Resident Evil 7 και μάλιστα είναι αυτό που καθορίζει το παιχνίδι. Καθ’ όλη την διάρκεια την παρουσίας σου στο σπίτι των Baker, πρέπει να μάθεις να επιβιώνεις είτε χρησιμοποιώντας τους χώρους του σπιτιού για να αποφύγεις τους αντιπάλους σου, είτε όπλα, είτε αντικείμενα που χρειάζεται να craftάρεις(δημιουργήσεις) από δυο άλλα υλικά που έχεις στην κατοχή σου. Αναλυτικότερα, ως προς το μέρος του “κρυφτού”, θα πρέπει να μάθει ο παίχτης να χρησιμοποιεί καλά τα δωμάτια και τις πόρτες του σπιτιού ώστε να αποφύγει δυσάρεστες συναντήσεις μέσα στο σπίτι και να παίρνει το προβάδισμα περνώντας από διαδρόμους-κλειδιά που υπάρχουν στο εσωτερικό του σπιτιού. Πέρα από αυτά, μιας και είναι αδύνατον κάθε φορά να αποφεύγεις τους αντιπάλους σου, υπάρχει και η shooting εμπειρία. Μικρά handguns, shotguns, machine guns και πολλά άλλα σε βοηθούν να σκοτώσεις τις οντότητες που θα συναντήσεις στην προσπάθειά σου να λύσεις το μυστήριο των Baker αλλά ασφαλώς πρέπει να στοχεύεις σωστά και να κάνεις οικονομία στα πυρομαχικά σου καθώς το παιχνίδι δεν σου παρέχει απλόχερα σφαίρες κτλ, αλλά ούτε και σε ζορίζει ιδιαίτερα πολύ. Ο στόχος των όπλων είναι σχετικά καλός, “βαρύς” στον χειρισμό του και χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες. Τέλος, έχουμε την κατηγορία του crafting, όπου ο παίχτης καλείται να μαζεύει διάφορα αντικείμενα που βρίσκει μέσα στο σπίτι, να τα συνδυάζει και να παράγει νέα που θα τον βοηθήσουν στην πορεία του. Φάρμακα για να ανεβάζει το health του, σφαίρες για να συμπληρώνει για τα όπλα του, χάπια που του παρέχουν βοηθητικές ικανότητες και πολλά άλλα είναι το σύνολο των αντικειμένων που χειρίζεται ο παίχτης μέσα στο χαοτικό αυτό σπίτι.

 

Ασφαλώς, όπως μας έχει συνηθίσει και από τα προηγούμενα Resident Evil παιχνίδια η Capcom, δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι γρίφοι. Μέσα στην όλη ταλαιπωρία, την αγωνία και το αίσθημα για επιβίωση που βιώνει ο παίχτης, καλείται να λύσει και τους γρίφους που υπάρχουν στους διάφορους χώρους του σπιτιού, προκειμένου να ξεκλειδώσει διαδρόμους, να πάρει στην κατοχή του αντικείμενα ή να ξεφύγει από τις οντότητες που τον κυνηγούν. Αναμφίβολα, το survival στοιχείο του παιχνιδιού είναι ο απόλυτος κυρίαρχος, καθώς σε συνδυασμό με το first-person στοιχείο περνούν στον παίχτη το αίσθημα ότι βιώνει αυτός ο,τι γίνεται μέσα στο σπίτι αυτό, τον φορτώνουν με περισσότερες ευθύνες και δεξιότητες και του κάνουν ακόμα πιο δύσκολο το έργο της επιβίωσης και της επικράτησης του κακού που έχει καταλάβει την οικία των Baker.

Gameplay

 

Το δύσκολο έργο του Ethan και της Mia, αντιστοιχεί σε περίπου 10 ώρες γεμάτες gameplay, δράση, αγωνία και ανάγκη για επιβίωση. Θα παγιδευτείτε, θα αποδράσετε, θα χρειαστεί να σκοτώσετε, να αμυνθείτε, να λύσετε αρκετούς έξυπνους γρίφους αλλά και να κρυφτείτε, καθώς το κακό παραμονεύει σε κάθε γωνιά μέσα στο σπίτι των Baker και δεν μπορείς να προβλέψεις ποτέ από που θα σου έρθει το “χτύπημα”. Το Resident Evil 7 ξεκινάει ήρεμα, χωρίς ιδιαίτερες προκλήσεις και δίνει την δυνατότητα στον παίχτη να μπει στο “πετσί” του ρόλου εξ αρχής. Χωρίς “φθηνά” jumpscares και τεχνάσματα ο τίτλος της Capcom κερδίζει επάξια το χαρακτηριστικό ενός horror game, καθώς το γενικό feeling του παιχνιδιού, τα γραφικά και ο ήχος σου δημιουργούν συναισθήματα όχι και τόσο οικεία και ευχάριστα που σίγουρα δεν είσαι συνηθισμένος να ζεις. Ασφαλώς υπάρχουν “σκληρές” εικόνες μέσα στο παιχνίδι, ίσως και κάποιες αηδιαστικές θα έλεγε κανείς, και σίγουρα δεν προτείνεται σε ανθρώπους με καρδιακά προβλήματα. Υπάρχουν στιγμές που ο παίχτης θα νιώσει άβολα, ότι κάποιος τον ακολουθεί, κάποιος θέλει να του κάνει κακό και σίγουρα αυτό μεταδίδεται απόλυτα σωστά και στον φυσικό παίχτη μέσα από την εμπειρία του first-person στοιχείου. Το ΑΙ του παιχνιδιού είναι αρκετά καλό, ειδικότερα στους δυνατότερους αντιπάλους που καλείται ο παίχτης να αντιμετωπίσει, οπότε δεν χρειάζονται βιαστικές κινήσεις και απερισκεψίες. Τέλος, αρκετά χρήσιμα είναι κάποια βοηθητικά σημειώματα που βρίσκουμε σε διάφορα σημεία κατά το gameplay, τα οποία είτε μας περιγράφουν λίγο καλύτερα την πλοκή της ιστορίας είτε μας βοηθούν να λύσουμε τους γρίφους που μας δυσκολεύουν.

Μέρος του gameplay που δεν μπορούμε να παραλείψουμε, είναι και το σύστημα με το Inventory που έχει προσθέσει ξανά η Capcom. Η παλιά κλασική φάση που είχες ένα περιορισμένο inventory και έπρεπε κατά την διάρκεια της εξερεύνησής σου στο σπίτι του κακού να το κρατάς όσο γίνεται πιο καθαρό ώστε να χωράνε όλα τα αντικείμενα που θα βρίσκεις στον δρόμο σου, ζωντανεύει ξανά στο Resident Evil 7. Υπάρχουν αντικείμενα που θα χρειαστεί ο παίχτης να αφήσει πίσω του, να πετάξει, να αποθηκεύσει αλλού και να τρέξει να τα πάρει αλλά και πιο σημαντικά που θα χρειαστεί να κουβαλάει για πάντα μαζί του. Ασφαλώς, το παιχνίδι προσφέρει κάποια Safehouses ανά διαστήματα, αλλά και μικρότερα auto-saves, τα οποία περιέχουν ένα μεγάλο μπαούλο-inventory όπου μπορεί ο παίχτης να αποθηκεύει τα “άχρηστα” αντικείμενά του και να έχει πρόσβαση σε αυτά σε κάθε αντίστοιχο safehouse μέσα στο παιχνίδι. Πολύ καλή και έξυπνη κίνηση από την εταιρεία που σίγουρα θα στριμώξει μερικούς.

Μουσική και ήχοι

Τι να πρωτοπεί κανείς για τους ήχους και την μουσική του παιχνιδιού. Κατά την γνώμη μου, μέχρι την στιγμή που γράφω αυτό το άρθρο, θεωρώ το Resident Evil 7 ένα από τα καλύτερα παιχνίδια σε ήχους και SFX(sound effects). Η εμπειρία κορυφώνεται με σβηστά τα φώτα και την χρήση headset και σίγουρα θα σας κάνει να νιώσετε πολύ άβολα. Πατώματα που τρίζουν, σωλήνες που νιώθεις ότι σου μιλάνε, μια ψυχρή ατμόσφαιρα που ναι μεν θυμίζει εγκατάλειψη και απομόνωση, ωστόσο με τα ειδικά effects στους ήχους είσαι σίγουρος πως κάποιος είναι εκεί μαζί σου και σε παρακολουθεί. Πραγματικά ανατριχιαστική εμπειρία και σίγουρα δεν περνάει απαρατήρητη.

 

Όσο για την μουσική του παιχνιδιού στο σύνολο, το βασικό soundtrack του Resident Evil 7 το βρήκα αρκετά ενδιαφέρον και με ωραίο ρυθμό. Ειδικά μετά το τέλος του παιχνιδιού, μου έδινε το αίσθημα της δικαίωσης και της διάλυσης του κακού, της εξιλέωσης και της κάθαρσης της οικίας των Baker. Το αρνητικό στοιχείο της μουσικής, το βρίσκω στο τελευταίο rock κομμάτι στους τίτλους τέλους του παιχνιδιού, που ξεφεύγει λίγο από το συναίσθημα και την όλη φάση του τίτλου.

Γενικά Σχόλια

Σε γενικές γραμμές λοιπόν, για να κλείσουμε και με αυτό το review και να μην σας κουράζω άλλο, το Resident Evil 7 είναι ένας αξιόλογος τίτλος από την Capcom και σίγουρα έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον πολλών. Αναμφίβολα είναι το καλύτερο παιχνίδι που έχει κυκλοφορήσει για το 2017 μέχρι στιγμής και σίγουρα θα κρατηθεί στις top επιλογές όλο τον χρόνο. Τα ελάχιστα προβλήματα στο optimization με τα κολλήματα ανά διαστήματα, η μικρής σημασίας μέτρια μουσική στο τέλος του παιχνιδιού και οι λίγες(;) ώρες gameplay για κάποιους, σίγουρα δεν το καθιστούν ένα κακό παιχνίδι. Αντιθέτως, τα υπόλοιπα στοιχεία που προαναφέρθηκαν σε όλο το review καθιστούν το Resident Evil 7 σε ένα από τα καλύτερα παιχνίδια της σειράς και σίγουρα σε ένα από τα καλύτερα survival horror παιχνίδια που έχουν κυκλοφορήσει. Αξίζει κάθε ευρώ που θα δώσει κάποιος για την αγορά του καθώς θα αποκτήσει ένα άριστο τεχνικά και αισθητικά παιχνίδι και σίγουρα θα το ευχαριστηθεί. Το καινοτόμο βήμα της εταιρείας να περάσει το Resident Evil 7 σε VR έκδοση, κατά πολλούς είναι όχι και η καλύτερη επιλογή, καθώς τα γραφικά μειώνονται κατά πολύ και η συνολική εμπειρία δεν είναι και ο,τι καλύτερο. Το παιχνίδι δεν είναι ιδιαίτερα βαρύ αλλά ούτε και απλό, και μπορεί να τρέξει σε συστήματα με i5-4460 ή FX-6300 και πάνω, 8GB RAM και GTX760 ή R7 260X και πάνω. Τέλος, για αυτούς που ενδιαφέρονται, το παιχνίδι απαιτεί περίπου 25GB ελεύθερου χώρου στον δίσκο.

Αξιολόγηση

 

Ναι. Απλά ναι. Το παιχνίδι αξίζει ως προς κάθε πτυχή του. Δύσκολα θα βρει κανείς τρωτό σημείο να κατακρίνει τον νέο τίτλο της Capcom. Το Resident Evil 7 είναι προσεγμένο ως προς κάθε τι που το χαρακτηρίζει, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και έντονα συναισθήματα. Αν ειδικά είστε λάτρεις των survival horror παιχνιδιών, σίγουρα θα το ευχαριστηθείτε στο έπακρο. Για αυτούς που θέλουν να βλέπουν και έναν βαθμό σε κάθε Game Review και κρίνουν από αυτόν, ο βαθμός που του βάζω εγώ είναι ένα 9/10.

Μπορείτε να δείτε playthrough του Resident Evil 7 από την ομάδα της PC Building GR παρακάτω:

 

Πηγή : pcbuilding.grcomments powered by Disqus
Πρόσφατες ειδήσεις
LiveZilla Live Chat Software


Πρόσφατες εικόνες

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie από το Google για την παροχή των υπηρεσιών του, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας. Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookie. Για περισσότερα εδώ