Η Intel εισέρχεται και επίσημα στην αγορά dedicated GPU το 2020 Arctic Sound
Τετάρτη, 13 Ιουνίου 2018 11:15

Η Intel εισέρχεται και επίσημα στην αγορά dedicated GPU το 2020

Ο διευθύνων σύμβουλος της Intel, Brian Krzanich, δήλωσε σε abalyst meeting ότι η Intel θα ξεκινήσει την πρώτη της dedicated GPU (Arctic Sound) κάπου το 2020 – επιβεβαιώνοντας τη διαρροή που βγήκε στην επιφάνεια μερικούς μήνες πίσω. Αυτή είναι η πρώτη επίσημη επιβεβαίωση των φιλοδοξιών των dGPUs της εταιρείας και προβλέπει το πρώτο έτος στην ιστορία στο οποίο θα δούμε τρεις παίκτες στην αγορά GPU – δηλαδή Intel, NVIDIA και AMD.

CEO της Intel: Η Intel θα εισέλθει στην αγορά GPU το 2020

Ταυτόχρονα, αυτό ακυρώνει κάποιες φήμες που είχαμε ακούσει για μια πιθανή κυκλοφορία στο 2019 για κάρτα γραφικών της Intel. Χρειάζεται συνήθως περίπου 3 χρόνια για μια εταιρεία να περάσει μια GPU από το στάδιο σχεδιασμού σε αυτό της κυκλοφορίας – έτσι ο προγραμματισμός να κυκλοφορήσει το 2020 θα είναι ένας φιλόδοξος στόχος για την Intel – στον οποίο ο Raja Koduri θα βρίσκεται στο επίκεντρο. Λάβετε όμως υπόψη ότι, σε αντίθεση με πριν, ο Raja θα έχει πρόσβαση σε έναν σχεδόν απεριόριστο προϋπολογισμό R&D και τα καλύτερα foundries στον πλανήτη, οπότε αν και το χρονοδιάγραμμα είναι σίγουρα επιθετικό – δεν είναι εντελώς αδύνατο να το τηρήσουν.

Η NVIDIA έχει φανερώσει τις ανυσηχίες της μέσω αγωγών για παράβαση πνευματικής ιδιοκτησίας, λόγω του ότι η Intel ξεκινά τη δική της GPU (δεν υφίσταται IP σε ολοκαίνουρια GPU), αλλά αυτό δεν πρόκειται ποτέ να συμβεί μόνο και μόνο λόγω του ότι η NVIDIA έχει ήδη πουλήσει τη βασική GPU IP (και αυτή που είναι πιθανότερο να προκαλέσει προβλήματα) στην Intel, όταν εκχωρούσε αδειοδοτήσεις για τις iGPU της Intel. Αυτή η συμφωνία αδειοδότησης παραμένει ενεργή και είναι αυτό που βασικά επέτρεψε στην εταιρεία να δημιουργήσει τη δική της σειρά GPU. Με άλλα λόγια, η Nvidia πούλησε το δικαίωμά της να μηνύσει την Intel για τη δημιουργία της δικής της GPU για μόλις 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια. Φυσικά, αν ήταν γνωστό σε εκείνο το σημείο ότι η εταιρεία θα ενδιαφερόταν ποτέ για την αγορά dGPU, το κόστος θα ήταν πολύ υψηλότερο.

Όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις προσπάθειες της Intel για dedicated GPU και το προϊόν με κωδικό-όνομα Arctic Sound

Καλύψαμε την επερχόμενη Arctic Sound και Jupiter Sound της Intel και ενώ φαινόταν ότι ο Raja Koduri θα επικεντρωνόταν πρωτίστως σε edge και datacenter εφαρμογές με το τμήμα  dGPU της Intel, εμφανίζονται περισσότερες πληροφορίες που δείχνουν μια διαφορετική (και πολύ ενδιαφέρουσα) ιστορία. Φαίνεται ότι η Arctic Sound θα έχει τελικά μια gaming υλοποίηση και θα κυκλοφορήσει κάπου το 2020.

Τα codenames των επερχόμενων ξεχωριστών μονάδων GPU της Intel είναι Arctic Sound και Jupiter Sound. Το Arctic Sound θα είναι η πρώτη υλοποίηση ξεχωριστής GPU της Intel και θα αποτελέσει γραφικά 12ης Γενιάς. Σύμφωνα με την Eassa, θα κατασκευαστούν χρησιμοποιώντας το EMIB (Embedded Multi-Die Interconnect Bridge) για να συνδεθούν με τον επεξεργαστή, πράγμα που σημαίνει ότι σχεδόν σίγουρα θα εξετάσουμε ολοκληρωμένα πακέτα όπως το Vega MH και το Intel 8809G. Μέχρι στιγμής, όμως, υπήρχε η εντύπωση ότι αυτές οι λύσεις θα περιοριστούν στις edge εφαρμογές – αλλά αυτό δεν ισχύει πλέον.

Η Arctic Sound, όπως προκύπτει, θα έχει και μια παραλλαγή gaming. Αυτό σημαίνει ότι πρόκειται να γίνει mainstream σε λίγα χρόνια. Το προσωρινό χρονοδιάγραμμα που δίνεται για το προϊόν αυτό είναι μέχρι το 2020 και βασισμένοι στη γνώση του τρόπου με τον οποίο λειτουργούν τα χρονοδιαγράμματα θα μπορούσε να υπάρξει περαιτέρω καθυστέρηση. Σύμφωνα με πηγές, η ξεχωριστή GPU Arctic Sound θα είναι ένα MCM module με πολλαπλές dies συνδεδεμένες μέσω EMIB και θα ανταγωνιστεί τις αντίστοιχες της Nvidia και της AMD. Οπότε, είναι πλέον (ανεπίσημα) επίσημο: Η Intel μπαίνει στην αγορά της κάρτας γραφικών για να συγκρουστεί με το κόκκινο-πράσινο δυοπώλιο αν και εξετάζοντας την εργατική σχέση τους, η Intel και η AMD μπορεί να έχουν πιο φιλική σχέση από την NVIDIA.

Jupiter Sound – Ο διάδοχος της Arctic Sound

Η χρήση τεχνικής MCM θα επιτρέψει στην Intel να συμβαδίσει τόσο με την NVIDIA όσο και με την AMD που έχουν πολυετή πείρα πάνω στην προηγούμενη τεχνική – αλλά οι εγκαταστάσεις κατασκευής παγκόσμιας κλάσης μπορεί να της δώσουν το πλεονέκτημα που χρειάζεται. Η εμπειρία του Raja Koduri θα είναι, φυσικά, καθοριστική για τις φιλοδοξίες της dGPU της Intel και θα μπορούσε απλόχερα να βάλει την εταιρεία στον χάρτη των gaming γραφικών. Ο Raja εργάζεται ήδη στην Arctic Sound και η διαδικασία σχεδιασμού βρίσκεται σε εξέλιξη. Τα fabs της Intel θα απαιτήσουν φυσικά σημαντική αναπροσαρμογή, οπότε μία αύξηση στο R&D στα οικονομικά τους θα είναι μια ένδειξη ότι η εταιρεία έχει αρχίσει να τις εργασίες για το project.

Ο διάδοχος της Arctic Sound θα είναι η Jupiter Sound η οποία θα αποτελέσει τη 13η γενιά των γραφικών της Intel. Η χρονολογία για αυτό το προϊόν είναι μέχρι τώρα άγνωστη, αλλά δεν πρέπει να περιμένουμε να υπάρχει πουθενά εκτός από τα χαρτιά τώρα. Ανάλογα με το πόσο επιτυχημένη είναι η Arctic Sound, θα πρέπει να δούμε ένα μεγάλο άλμα στην απόδοση προχωρώντας από την 1η γενιά διακριτών γραφικών της Intel (Arctic Sound). Δεν είναι η πρώτη φορά που η Intel έχει αποτολμήσει να εισέλθει στο τμήμα διακριτών γραφικών (Larabee), αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που το έκαναν τόση φιλοδοξία, ταλέντο, γούστο και ειλικρινά – το απαιτούμενο τεχνικό επίπεδο.

 

 

 

Πηγή : pcbuilding.gr

 comments powered by Disqus
Πρόσφατες ειδήσεις
LiveZilla Live Chat Software


Πρόσφατες εικόνες

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie από το Google για την παροχή των υπηρεσιών του, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας. Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookie. Για περισσότερα εδώ