Τι πρέπει να προσέξουμε όταν επιλέγουμε κουτί για το PC μας;
Τετάρτη, 11 Ιουλίου 2018 12:07

Πλέον στις μέρες μας, παρατηρούμε πολλούς τύπους κουτιών για PC. Αν κάνετε μια αναζήτηση σε διάφορα καταστήματα θα παρατηρήσετε τους εξής τύπους:
Desktops,  HTPC, Rack, Bench Tables, Mini Tower, Midi Tower, Full Tower  (στην φωτό έχουμε Mini vs Midi vs Full Tower σε μέγεθος).
Τι είναι το καθένα από αυτά όμως; Τι πρέπει να προσέξουμε όταν θα αγοράσουμε ένα κουτί για το σύστημα μας;

 

1) Κατηγορίες κουτιών

Desktops, στα ελληνικά “επιτραπέζιοι”
 
 
Είναι ακριβώς αυτό που σημαίνει η λέξη. Ο πιο παλιός τύπος κουτιού, είναι “πάνω στο τραπέζι”. Συνήθως από πάνω βάζουμε τις οθόνες, αν και υπάρχουν Desktop PCs που μπορείς να τα τοποθετήσεις και κάθετα, και είναι το πιο σπάνιο κουτί στις μέρες μας (ελάχιστοι το προτιμούνε) και συνήθως περιέχει low end υλικό και κάνει δουλειά γραφείου. ΗTPC ή αλλιώς Multimedia PC
 
 
Συνήθως είναι έτοιμοι υπολογιστές, αλλά έχετε την επιλογή να φτιάξετε και δικό σας. Είναι σχεδιασμένοι να τους τοποθετείτε δίπλα στην τηλεόραση και να βλέπετε είτε ταινίες, είτε να βάζετε μουσική, είτε βίντεο στο youtube κτλ. Low end pc πάλι, χωρίς τρελές δυνατότητες, κάνει μόνο τα βασικά.
Αν πάτε σε High-End HTPC, θα μπείτε σε μία “περίεργη” κατάσταση καθώς το κόστος για ένα PC με Midi ή Full Tower με παρόμοια χαρακτηριστικά θα είναι μικρότερο μεν, αλλά ο χώρος που θα καταλαμβάνει το σύστημα πολύ μεγαλύτερος. Small Form Factor PC
 
 
Υπάρχουν και Custom και έτοιμοι υπολογιστές στην συγκεκριμένη κατηγορία, και είναι από τις τελευταίες προσθήκες με στόχο την μείωση του “ίχνους”, δηλαδή όχι να μειωθεί το μέγεθος του κουτιού μόνο, αλλά και να εκμεταλλευτούμε όσο το δυνατόν καλύτερα τον διαθέσιμο χώρο. Κάνουν την ίδια δουλειά με τα HTPC, με την διαφορά ότι το HTPC έχει πολύ ισχυρότερο υλικό και πολλές παραπάνω επιλογές για αναβάθμιση. Πιο γνωστά PC σε αυτήν την κατηγορία, είναι τα Intel NUC, αν και πολλοί αναφέρονται σε Small Form Factor Gaming PCs, τα οποία ανήκουν περισσότερο στην κατηγορία των HTPC. Rack τύπου
 
 
Εδώ αρκετοί αναφερόμαστε λανθασμένα στην λέξη, καθώς σημαίνει “ράφι”. Δεν στοχεύουν τόσο σε υπολογιστές, αν και Racks χρησιμοποιούνται πολύ στους servers. Στοχεύουν στην “τακτοποίηση” δικτύων, δηλαδή στο να έχουν τα switchs, routers κτλ μέσα στο συγκεκριμένο κουτί, το οποίο είναι επιτοίχιο στις περιπτώσεις μικρών δικτύων (μερικές φορές, έχουν και έναν low end υπολογιστή, ο οποίος εκτελεί καθήκοντα server τοπικού δικτύου), ενώ σε περιπτώσεις Server Farm/Datacenter κτλ φιλοξενούν τους ξεχωριστούς Servers που απαρτίζουν τα τελευταία. Bench Table ή αλλιώς “Τραπέζι μέτρησης επιδόσεων”
 
 
Το χρησιμοποιούνε κυρίως για reviews υλικού εξαιτίας της πρακτικότητας του. Είναι τόσο πρακτικό, που επιτρέπει αλλαγή μητρικής σε 2 λεπτά. Θα το έχετε δει σε πολλούς διάσημους youtubers. Ωστόσο, είναι επικίνδυνο για οικιακή χρήση. Mini tower ή Πύργος Μικρού Μεγέθους
 
 
Κουτί μικρού μεγέθους σχεδιασμένο για γραφείο ή για αυτούς που μετακινούν συνεχώς τον υπολογιστή τους (ή και σε ορισμένους τρελάρες με τέτοια εμφάνιση). Το κουτί στην φωτογραφία είναι το πιο συνηθές Mini tower, υπάρχουν και High End όπως το Bitfenix Prodigy. Συνήθως το συναντάμε σε έτοιμους υπολογιστές ή σε υπολογιστές γραφείου. Δεν φημίζεται για τις ικανότητες ψύξης του, τα χαρακτηριστικά και την ομορφιά του (γιατί απλά δεν έχει εκτός αν πάτε σε High End), είναι φθηνό ωστόσο και μικρού μεγέθους. Στα High End όμως, βλέπουμε πολλά παραπάνω χαρακτηριστικά και δυνατότητες. Midi tower ή Πύργος Μεσαίου Μεγέθους
 
 
Εδώ οι τιμές κυμαίνονται από 20 εώς και 150 ευρώ (συνήθως), και για ένα “καλό” και value for money, πληρώνεις από 50 ως 90 ευρώ. Μερικά έχουν παράθυρο στα πλάγια. Κουτιά τα οποία τα συναντάμε κυρίως σε custom pcs, είναι σχεδιασμένα για καλή ψύξη, καλά χαρακτηριστικά και υποστήριξη για AIO watercooling. Τον τομέα του custom watercooling ωστόσο, τα περισσότερα δεν τον καλύπτουν κυρίως λόγω περιορισμού χώρου, ενώ δεν διαθέτουν καμιά “τρελή” δυνατότητα ψύξης τα περισσότερα, ειδικά όσο αυξάνονται οι απαιτήσεις του υλικού που βάζουμε σε ψύξη και δυνατότητες. Συνήθως παίρνουν το μέγιστο 6 σκληρούς, με μερικές εξαιρέσεις, έχουν κάποιες θέσεις για 2-4 5.25″ bays εκτός αν είναι τύπου Compact και για 2-3 κάρτες γραφικών. Από εσωτερικό χώρο, έχουν αρκετό για αυτά που ζητάει ο συνηθής χρήστης, ανεπαρκή όμως για Ultra High End συστήματα. Full Tower ή Πύργος Μεγάλου μεγέθους
 
 
Κουτιά για “τρελούς”, είτε όσο αφορά την ψύξη, είτε τα χαρακτηριστικά. Εδώ συναντάμε υποστήριξη για ως 4 κάρτες γραφικών, 12 σκληρούς, 4 ψυγεία για custom υδρόψυξη, 14 ανεμιστηράκια, μεγάλου μεγέθους ψύκτρες και μητρικές, μεγάλο παράθυρο στα πλάγια για τα περισσότερα, υποστήριξη X-Dock (μπροστινή θύρα για σκληρούς), fan controllers, πολλές θύρες usb μπροστά και πολλά άλλα. Σε όλα σχεδόν, τα πάντα από το εσωτερικό μπορούν να αφαιρεθούν, οι δυνατότητες δηλαδή του να το φέρετε στα μέτρα σας είναι πραγματικά ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ! Ελάχιστη τιμή τα 100 ευρώ, μέγιστη (σε φυσιολογικά νούμερα δηλαδή) τα 400-500. Όσο ανεβαίνει η τιμή, τόσο αυξάνονται οι δυνατότητες (συνήθως).

2) Κύρια τεχνικά χαρακτηριστικά κουτιών

Υπάρχουν και πολλά χαρακτηριστικά στις διάφορες κατηγορίων κουτιών. Αναφέραμε ήδη την κατηγοριοποίηση ανάλογα με το μέγεθος και το σχήμα, οπότε ας δούμε τα πιο κύρια από τα υπόλοιπα, καθώς αυτά πρέπει να προσέξουμε όταν επιλέγουμε το νέο κουτί για το PC μας.

• Φίλτρα σκόνης: ανέκαθεν είχαμε τεράστιο πρόβλημα με την σκόνη στα συστήματα μας και τον καθαρισμό της.
Για την αντιμετώπιση της πιθανς υπερθέρμανσης από την συσσώρευση της σκόνης στα PC (και την ελαχιστοποίηση της συσσώρευσης φυσικά), δημιουργήθηκαν τα φίλτρα σκόνης. Συνήθως τοποθετούνται στις θέσεις για ανεμιστηράκια, κυρίως μπροστά και κάτω, αν και αρκετά κουτιά έχουν στα πλάγια και πάνω. Σπάνια να βρούμε κουτί με φίλτρο σκόνης στο πίσω μέρος.
Φυσικά, η ύπαρξη φίλτρων στα PC δεν σημαίνει ότι δεν θα περνάει σκόνη, αλλά ότι θα περνάει πολύ λιγότερη, ενώ θα πρέπει να προσέχουμε να τα καθαρίζουμε συχνά,. Αν γεμίσουν με σκόνη, η ροή αέρα (airflow) μειώνεται δραματικά (πέρα από την μείωση που έχουμε επειδή υπάρχουν) και θα οδηγήσει σε μεγαλύτερες θερμοκρασίες στην καλύτερη.

• Πλαϊνό πάνελ: η μόδα σήμερα το ορίζει να είναι στο μεγαλύτερο μέρος του από διαφανές υλικό, πχ πλαστικό, ακρυλικό, απλό γυαλί ή πλέξιγκλας.
Καθώς αυτά είναι επιρρεπή σε ατυχήματα με αποτέλεσμα να σπάσουν ή να ραγίσουν, και χαρακώνονται αρκετά εύκολα, η βιομηχανία έφερε τα γνωστά Tempered Glass (γυαλί ενισχυμένης ανθεκτικότητας) ώστε να μειώσει τα ατυχήματα που οδηγούν σε άσχημη εμφάνιση ή ακόμα και σε τραυματισμό των χρηστών. Ωστόσο, η καλύτερη θέα του εσωτερικού που προσφέρει το Tempered Glass απέναντι στις άλλες κατηγορίες, είναι και αυτός παράγοντας αλλαγής. Τα κουτιά με τον συγκεκριμένο τύπο γυαλιού είναι ακριβότερα των άλλων κουτιών, ακόμα και των ίδιων με άλλο υλικό κατασκευής στο διαφανές πάνελ.

Όριο ύψους αερόψυξης: πόσο ψηλή μπορεί αν είναι η αερόψυξη που θα βάλουμε, αν βάλουμε.
Η “μαμά-ψύκτρα” που έρχεται με τους επεξεργαστές χωράει σχεδόν σε κάθε τύπο κουτιού, οπότε δεν ανησυχούμε γι’αυτήν, αλλά για τις aftermarket επιλογές που υπάρχουν. Φυσικά, όταν επιλέγουμε αερόψυξη, πρέπει να προσέξουμε την επιλογή RAM, καθώς υπάρχει περίπτωση να “χτυπάνε” στην αερόψυξη (ειδικά αν τοποθετήσουμε κάμια τεράστια), αλλά και μερικές φορές την μητρική.

Όριο μεγέθους και θέσεων υδρόψυξης: τι μέγεθος υδρόψυξης μπορούμε να τοποθετήσουμε και που.
Συνήθως τα κουτιά δέχονται πίσω 120mm ή 140mm και πάνω 240mm ή 280mm. Κουτιά χαμηλότερης ποιότητας και κόστους μπορεί να μην δέχονται καν ενώ τα πιο ακριβά δέχονται μπροστά ή ακόμα και κάτω/πλάγια. Ωστόσο, δεν αναφέρεται μόνο σε αυτό το μέγεθος, αλλά και στο πάχος, καθώς υπάρχει περίπτωση μια πολύ “χοντρή” υδρόψυξη να χτυπάει στις RAM ή στην ψύκτρα των VRM της μητρικής.

Θέσεις για ανεμιστηράκια: το που μπορούμε να βάλουμε ανεμιστηράκια και σε τι μέγεθος.
Συνήθως υπάρχουν 2 θέσεις μπροστά και 1 θέση πίσω. Αρκετοί κατασκευαστές σχεδιάζουν τα κουτιά τους με παραπάνω θέσεις, κυρίως κάτω και πάνω. Μερικοί προτιμούν τις 3 θέσεις για ανεμιστηράκια μπροστά, κάτι που θυσιάζει τις θέσεις 5.25″, ωστόσο οι συγκεκριμένες θέσεις πλέον έχουν αχρηστευτεί, καθώς υπάρχουν DVD-ROM τύπου USB σε αρκετά χαμηλές τιμές. Σχεδόν πάντα, οι πίσω και πάνω θέσεις είναι για έξοδο αέρα, ενώ οι μπροστά, κάτω και πλάγια είναι για είσοδο.
Οι περισσότεροι κατασκευαστές έχουν ως στάνταρ 1 ανεμιστηράκι στο πίσω μέρος να έρχεται μαζί με το κουτί, ενώ αρκετοί προτιμούν να γεμίζουν και τις μπροστά θέσεις στα πιο ακριβά κουτιά, συνήθως με ανεμιστηράκια που προσφέρουν φωτισμό με LED ενός ή πολλών χρωμάτων.

PSU Cover: το κάλυμμα τροφοδοτικού, καλύπτει το τροφοδοτικό και τα καλώδια και κάνει το σύστημα μας πιο όμορφο.
Για να τοποθετήσει ο κατασκευαστής κάλυμμα τροφοδοτικού, πρέπει αναγκαστικά να τοποθετήσουμε εμείς το τροφοδοτικό με το ανεμιστηράκι στο κάτω μέρος του και χάνουμε την θέση ανεμιστήρα στο κάτω μέρος του κουτιού. Πέρα από τα καλώδια και το τροφοδοτικού, συνήθως κρύβει τις διάφορες θέσεις για SSD και HDD, οι οποίοι φυσικά θα είναι πιο ζεστοί καθώς δεν υπάρχει airflow εδώ. Τα κουτιά με PSU Cover συνήθως έχουν 3 θέσεις για ανεμιστηράκια μπροστά, και συχνά έχουν 3 θέσεις και πάνω ή/και φίλτρο σκόνης για να διορθωθεί η έλλειψη ροής αέρας από το κάτω μέρος.

I/O Port: η μπροστινή θέση για τις USB, Audio Jacks και διάφορα άλλα.
Σχεδόν πάντα τα κουτιά στο μπροστά μέρος έχουν κάποιες θύρες USB 3.0, κάποιες USB 2.0 και φυσικά ένα Audio Jack για ακουστικά και ένα ακόμα για μικρόφωνο. Ο σχεδιασμός μερικών κουτιών τοποθετεί τις συγκεκριμένες θύρες στα πλάγια, ενώ μερικά κουτιά έρχονται με είσοδο για 2.5″ SSD/HDD ή ακόμα περισσότερα.

Μεγέθος μητρικής: τι μέγεθος μητρικής μπορούμε να τοποθετήσουμε στο κουτί μας.
Προσοχή σε αυτό, ίσως είναι το πιο σημαντικό κομμάτι στην επιλογή κουτιού. Τα κύρια μεγέθη μητρικών είναι ITX, mATX, ATX και ATX-E. Τα πιο διαδεδομένα είναι τα mATX και ATX. Το κουτί πρέπει ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ να υποστηρίζει το μέγεθος της μητρικής σας, αλλιώς δεν θα μπει.
Συνήθως τα Mini Tower πάνε μέχρι mATX και τα Midi πάνε μέχρι ATX. Για ATX-E θα χρειαστείτε Full Tower, σπάνια θα χωράει σε Midi.

Συνήθως στα “μοντέρνα” συστήματα συναντάμε Midi και Full Tower, η επιλογή ωστόσο για το τι σας καλύπτει είναι δικιά σας και πρέπει να γίνει σύμφωνα με τις ανάγκες σας και με το budget σας. Έχοντας στο νου σας τις διάφορες κατηγορίες και τα κύρια χαρακτηριστικά τους, θα προχωρήσετε στην σωστή επιλογή!

 

 

 

Πηγή : pcbuilding.gr

 comments powered by Disqus
Πρόσφατες ειδήσεις
LiveZilla Live Chat Software


Πρόσφατες εικόνες

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie από το Google για την παροχή των υπηρεσιών του, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας. Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookie. Για περισσότερα εδώ